Työntekijöitä toimistossa
— Johtaminen

HR/L&D-trenditutkimus tunnistaa vuoden 2023 suurimmat haasteet

”Palkkaaminen, pysyvyys ja työntekijäkokemus ovat HR-ammattilaisten tärkeimpiä kysymyksiä vuonna 2023”, Jay Campbell ja David Witt sanovat tarkasteltuaan The Ken Blanchard Companiesin tuoreen trenditutkimuksen ennakkotuloksia. Yli 700 johtamisen, osaamisen ja henkilöstön kehittämisen ammattilaista osallistui vuotuiseen kyselyyn, jonka teemana oli työntekijäkokemuksen parantaminen hybridimaailmassa.

”Noin 76 % vastaajista uskoo, että työntekijöiden palkkaaminen on vaikeampaa vuonna 2023 kuin vuonna 2022″, sanoo The Ken Blanchard Companiesin Chief Product Officer Jay Campbell. ”79 % vastaajista ilmoittaa, että työntekijöiden pysyvyys on ensi vuonna entistä suurempi haaste.”

”Työntekijäkokemus on ensi vuonna keskiössä taistelussa työntekijöiden sitouttamisessa”, lisää The Ken Blanchard Companiesin Program Director David Witt.

”Sekä HR että L&D-ammattilaiset näkevät työntekijäkokemuksen avaintekijänä sellaisen ympäristön luomiseen, joka houkuttelee organisaatioon parhaat osaajat ja auttaa kasvattamaan sekä kehittämään työntekijöiden pysyvyyttä.”

Kyselyn avoimia vastauksia analysoidessaan Campbell tunnistaa suurimmat haasteet, joita HR/L&D-ammattilaiset kohtaavat vuonna 2023.

”Parhaiden osaajien pysyvyyden lisäämisen ja vaihtuvuuden vähentämisen ohella toinen suuri haaste vuonna 2023 on henkilöstökokemuksen parantaminen koko organisaatiossa. HR/L&D-ammattilaiset ovat myös huolissaan työntekijöiden kasvavasta työtaakasta ja organisaatiokulttuurin ohenemisesta etä- ja hybridityömalleista johtuen sekä uusien osaajien houkuttelemisesta yrityksiinsä”, Campbell sanoo.

Tarkastellessaan joitain tapoja, joilla HR/L&D-ammattilaiset ennakoivat houkuttelevan työympäristön luomista, Witt jakaa muutamia tärkeimpiä painopistealueita, joita vastaajat tulevat käsittelemään.

”Lähijohtajien ja työntekijöiden välinen luottamuksen rakentaminen oli selkeästi tärkein painopistealue. Se on hyvä paikka aloittaa. Se tukee myös Blanchardin aikaisemman tutkimuksen tuloksia, joissa korostui lähijohtajan ja työntekijän keskinäisen suhteen yhteys aikomukseen pysyä organisaatiossa, korkeaan suoritustasoon ja organisaation suositteluun muille. Tänä vuonna vastaajat nostivat painopisteiksi myös työn merkityksellisyyden, tiimityön ja yhteistyön edistämisen.”

”Yllättävää oli selkeiden suorituskykyodotusten asettaminen yhdeksi painopistealueeksi”, Witt sanoo. ”Tämä painopistealue voi ensisilmäyksellä tuntua enemmän ohjaavalta ja vähemmän tukevalta kuin monet muut työntekijöiden pysyvyyttä lisäävät työympäristön elementit. Mielestäni se kuitenkin kertoo monien työntekijöiden kokemasta työn hajanaisuudesta tämän päivän hybridityöympäristössä.”

Campbell on samaa mieltä. ”Se on todennäköisesti vastaus työtaakan tasapainotukseen ja työuupumusongelmiin, joiden kanssa monet organisaatiot ovat nyt tekemisissä. Aiemmin tänä vuonna tekemämme johtajien haasteita koskeva kysely osoitti, että kaksi kolmasosaa johtajista ja 75 % keskijohdosta oli kokenut työuupumuksen oireita viimeisten 12 kuukauden aikana. Yksi heidän tärkeimmistä esille tuomista ratkaisuistaan tilanteeseen oli saada apua työn priorisoinnissa tässä erittäin hajanaisessa työympäristössä.”

Hyvä uutinen tutkimustiedoissa on suuntaus johtamisen kehittämisen budjetin lisäämiseen. ”Vastaajamme odottavat johtamisen kehittämishankkeiden budjetin kasvua keskimäärin 10–30 prosenttia ensi vuonna”, Campbell sanoo.

Vastaajat nostavat esille useita tärkeitä taitoja, joita tarvitaan menestymiseen seuraavien 3–5 vuoden aikana:

• Osaajien sitouttaminen ja kehittäminen
• Muutoksen johtaminen ja tukeminen
• Tavoitteiden ja prioriteettien asettaminen
• Työntekijöiden resilienssin vahvistaminen
• Osallisuuden ja kuulumisen tunteen luominen

”Nämä ovat kunnianhimoisia tavoitteita, mutta vastaajat laativat nyt suunnitelmia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi – ja he odottavat budjetin lisäämisen mahdollistavan ne”, Witt sanoo.

”Kun kysyimme vastaajilta, kuinka he aikovat toteuttaa valmennuksia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, he kertoivat useista erilaisista strategioista ja toteuttamistavoista. Yli puolet aikoi hyödyntää pidemmälle ajalle jakautuvia oppimispolkuja ja erilaisia oppimisen vahvistamismenetelmiä.”

”Tulossa on kiireinen vuosi HR/L&D-ammattilaisille”, Campbell sanoo. ”Hybridityöympäristö ja hybridityöntekijöiden tarpeet kehittyvät jatkuvasti. HR/L&D pyrkii olemaan tämän muuttuvan ympäristön eturintamassa, sitouttamaan ja kehittämään ihmisiä työntekijäkokemuksen kautta, joka tuo esille heidän parhaat puolensa.”

E-kirja 2023 Trends report

→ Lue lisää E-kirjasta

 

Haluatko kuulla lisää työntekijäkokemuksen kehittämisestä?

Ota meihin yhteyttä ja tiimimme kertoo sinulle lisää.

"*" indicates required fields

Untitled
This field is for validation purposes and should be left unchanged.