— Blogi, Itsensä johtaminen

Vain itsensä johtajia voi johtaa

Miten sinua johtajana hyödyttäisi se, että työntekijöittesi tavoitteet olisivat heille kirkkaat ja selvät? Että he pyytäisivät sinulta juuri sellaista johtamista ja apua, mitä he tarvitsevat? Huolehtisivat itse tarpeistaan ja motivaatiostaan?

Itsensä johtaminen on sitä, että ottaa vastuun tarpeistaan ja käyttäytymisestään.

Johtajana tehtäväsi on auttaa ihmisiä johtamaan itseään

Tutkimusten mukaan organisaation tärkein yksittäinen menestystekijä on se, että ihmiset käyttäytyvät proaktiivisesti eli aloitteellisesti. Että he johtavat itseään. Osallistuvat ja uskovat itseensä.

Jos työntekijä ei usko mahdollisuuksiinsa vaikuttaa, hän hiljenee. Hän ei osallistu sillä potentiaalilla, mikä hänellä on.

Johtajana sinun tehtäväsi on luoda lisää johtajuutta. Teet sen parhaiten tekemällä ihmisistä itsensä johtajia. Tiedät onnistuneesi johtajana, kun työntekijäsi onnistuu. Hänen onnistumisensa on sinun onnistumisesi ainoa mittari.

Amerikkalainen johtamisfilosofi ja kymmeniä menestysteoksia kirjoittanut Ken Blanchard tiivistää tämän näin: tärkeää ei ole se, mitä tapahtuu kun johtaja on paikalla, vaan se, mitä tapahtuu kun hän on poissa.

Näin autat itsensä johtajia

Auta ihmisesi alkuun siinä, että he johtavat itseään. Toimi näin:

  1. Kannusta työntekijääsi pohtimaan, mikä häntä estää tekemästä tiettyjä asioita. Kuuntele ja rohkaise häntä uskaltautumaan uuteen.
  2. Auta häntä ymmärtämään, että hänellä on monenlaista valtaa. Innosta häntä osallistumaan ja vaikuttamaan.
  3. Tue hänen proaktiivisuuttaan. Kerro, että sinä olet hänen lähijohtajansa siksi, että haluat auttaa häntä onnistumaan. Hae häneltä palautetta.

Kun ihmisesi rohkaistuvat ajattelemaan työnsä tekemisestä uudella tavalla, heidän on helppo siirtyä ajatuksista tekoihin. Tue silloin heidän itsensä johtamisen taitojaan näin:

  1. Aseta selviä, mitattavia ja seurattavia tavoitteita. Älä anna tavoitetta, vaan keskustele ja sovi siitä työntekijän kanssa.
  2. Pyydä työntekijääsi kertomaan, mitä hän tarvitsee sinulta, kun hän tekee tiettyä tehtävää tai on matkalla kohti tiettyä tavoitetta.
  3. Mätsää johtaminen. Anna työntekijällesi sitä johtamista, mitä hän tarvitsee eri tehtävissä ja tavoitteissa.

Katso peiliin, muuta kulttuuri!

Työpaikkasi tulos riippuu siitä, mitä työntekijäsi tekevät. He onnistuvat sitä paremmin, mitä paremmin he osaavat johtaa itseään.

Kun työntekijäsi rohkaistuvat johtamaan itseään, huomaat sen kyllä. Esimerkiksi siitä, että he saattavat antaa sinulle palautetta. Pyytämättä. Hyvänä johtajana osaat arvostaa sitä.

Kukaan ei synny johtajaksi eikä itsensä johtajaksi. Jos haluat, että työntekijäsi oppivat johtamaan itseään, auta heitä. Kun teet kaikista itsensä johtajia, muutat projektisi tai koko työpaikkasi kulttuurin – ja te kaikki voitatte.

Teksti perustuu artikkeliin, joka on julkaistu Projektiyhdistys ry:n Projektitoiminta -lehdessä 1/2020.

Kirjoittaja
VTM Risto Ahonen on saanut oppinsa maailman parhailta johtamisen asiantuntijoilta. Risto on energinen ja haastava valmentaja, joka on auttanut tuhansia esimiehiä ja heidän alaisiaan onnistumaan suomalaisissa ja kansainvälisissä huippuyrityksissä. Risto on huippusuositun Palaute kuuluu kaikille -kirjan toinen tekijä.