— johtamisvinkit

Johtamisvinkki osa 2: Uskalla näyttää ja kertoa, miten joku asia tehdään

Osana Blanchardin SLII®-valmennusta opetamme, että kun joku on uusi tehtävässään tai tavoitteessaan, hän tarvitsee erityistä ohjausta lähijohtajaltaan. Yksi seitsemästä ohjaavasta johtamiskäyttäytymisestä on se, että johtaja näyttää ja kertoo suoraan työntekijälle, kuinka tehtävä tehdään oikein. Jos et tiedä, miltä hyvin tehty työ näyttää, siinä on vaikea onnistua.

Kuulostaa yksinkertaiselta mutta monella johtajalla on todellisuudessa haastavaa käyttää tällaista johtamista silloin kun sitä tarvitaan. Vuosien aikana monet esihenkilöt ovat osallistuneet johtamiskoulutuksiin, joissa on vahvasti korostettu valmentavan johtamisen periaatteita ja jotka painottavat tukevia johtamiskäyttäytymisiä. Pelätään, että ohjaaminen koetaan ylijohtamisena eli tutummin mikromanagerointina, eikä se ole oikein nykypäivän työyhteisöön soveliasta. Monelle on turvallisempaa käyttää valmentavaa johtamisotetta, vaikka se ei olisikaan tilanteeseen parhaiten sopiva tapa johtaa.  

Silloin kuin työntekijällä ei ole aavistustakaan siitä, miten joku tehtävä tehdään, niin tehokkaasti toimiva lähijohtaja auttaa häntä näyttämällä ja kertomalla, miten se tapahtuu parhaalla mahdollisella tavalla – tai varmistamalla, että hän saa jostakin tarvitsemansa avun. Valmentava ote on tässä tilanteessa ajan tuhlausta ja ihmisten kiusaamista.

Voimakkaasti ohjaava johtamiskäyttäytyminen on parasta silloin kuin joku on uusi tavoitteessa tai tehtävässä. Sinun on kuitenkin osattava tunnistaa tämä tilanne eli johtamistarve oikein. Oikeassa tilanteessa se on parasta mahdollista johtamista mutta väärässä tilanteessa huonointa mahdollista.

Oikean tilanteen tunnistamiseen on olemassa oivallisia työkaluja ja menetelmiä, jotka auttavat sinua valitsemaan parhaiten sopivan johtamistyylin. Havaitessasi tarpeen ohjaukseen, sinun kannattaa aina kysyä siihen lupa. Tämän johtamisvinkin teeman ”näyttäminen ja kertominen, miten tehdään” osalta vaikkapa näin: ”Voinko näyttää sinulle mielestäni parhaan tavan tehdä tämän tehtävän?” tms.

Parhaat lähijohtajat käyttävät joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla seitsemää ohjaavaa ja seitsemää tukevaa johtamiskäyttäytymistä. Näyttäminen ja kertominen, miten joku tehdään on yksi seitsemästä ohjaavasta johtamiskäyttäytymisestä. Se on myös johtamisvinkin osassa yksi esitellyn SMART-tavoitteiden asettamisen ohella toinen ohjaavista tehokkaista johtamiskäyttäytymistä, jotka voimakkaimmin kehittävät johdettavan osaamista ja sitoutumista.

Osaatko sinä käyttää tätä vaativaa johtamiskäyttäytymistä oikein?

Janne AnnunenJannen johtamisvinkki on blogisarja, jossa Educo Valmennustalon toimitusjohtaja, yrittäjä ja The Ken Blanchard Companiesin® Global Partner Janne Annunen antaa konkreettisia johtamisvinkkejä tuloksellisen lähijohtamisen toteuttamiseen ohjaavien ja tukevien johtamiskäyttäytymisten näkökulmasta.

 

Lue lisää:

Johtamisvinkki osa 1: Selkeät tavoitteet varmistavat onnistumisesi 

Johtamisvinkki osa 3: Sovi selkeästi aikatauluista

 

Ota yhteys asiantuntijaamme

Suunnittelemme organisaatiollesi tarpeitasi vastaavan johtamisen kehittämisen ratkaisun, joka vastaa nykypäivän ja tulevaisuuden johtamishaasteisiin.

"*" indicates required fields

Untitled
This field is for validation purposes and should be left unchanged.