Oletko lähijohtajana koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa ihmiset eivät toimi sovittujen pelisääntöjen tai huolella suunniteltujen prosessien mukaisesti?
Kenties asioiden kirjaaminen johonkin järjestelmään tahtoo jäädä tai jonkun yksittäisen tehtävän tekeminen venyä?
Meidän on vaikea tarttua toimeen, jos se ei ole meille mieluinen. Elämässä ja työelämässä täytyy kuitenkin tehdä jatkuvasti myös vähemmän mieluisia asioita. Työelämässä näiden tekemättä jättäminen tai huonosti tekeminen voi näkyä alisuoriutumisena. Lähijohtajana voit kuitenkin auttaa muita myös onnistumaan näissä vähemmän mieluisissa tehtävissä. Emme voi motivoida muita kuin itseämme, mutta voimme auttaa toisia motivoitumaan luomalla siihen optimaalisen ympäristön.
Vastaa kysymykseen ”Miksi?”
Kukaan ei halua tehdä merkityksetöntä työtä. Ellei tekijä itse näe asian tai tehtävän suurempaa merkitystä kokonaisuuden kannalta, se voi tuntua omasta mielestä turhalta ja epäoleelliselta. Silloin sitä tulee helposti vastustettua tietoisesti tai tiedostamattomasti, ja asia tai tehtävä jää tekemättä.
Lähijohtajana sinä voit auttaa tässä perustelemalla ja vastaamalla kysymykseen ”Miksi?”. Perustele, miten asia tai tehtävä auttaa saavuttamaan suurempia tavoitteita. Luo mielikuva siitä, mitä tarvitaan. Kerro tai havainnoi, miltä odotusten mukaisen toiminta ja sen lopputulos näyttää. Näin sidot asian suurempaan kokonaisuuteen ja luot sille merkityksen.
Vahvista omistajuutta tuloksista
Perusteleminen auttaa myös ihmisiä soveltamaan tietojaan ja taitojaan ongelman analysointiin ja ratkaisemiseen – laajentamaan näkökulmaa. Se ruokkii luovuutta ja kannustaa yksilöä menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja siten kasvamaan.
Perustelemalla luot molemminpuolisen kunnioituksen ympäristön, jossa sinä lähijohtajana osoitat kunnioittavasi toista ajattelevana ihmisenä, ja toinen pystyy kunnioittamaan sinun ajattelutapaasi ja odotuksiasi.
Kun lähijohtajana seuraavan kerran annat jonkun tehtävän, projektin tai odotat tietynlaista toimintaa, muista käyttää aikaa perusteluihin. Vastaamalla kysymykseen ”Miksi?”, annat ihmisille paremmat valmiudet menestyä ja ottaa enemmän omistajuutta tuloksistaan.
Parhaat lähijohtajat käyttävät joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla seitsemää ohjaavaa ja seitsemää tukevaa johtamiskäyttäytymistä. Ohjaava johtamiskäyttäytyminen kehittää työntekijän osaamista ja tukeva johtamiskäyttäytyminen työntekijän sitoutumista. ”Perusteleminen” on yksi seitsemästä tukevasta johtamiskäyttäytymisestä.
Jannen johtamisvinkki on blogisarja, jossa Educo Valmennustalon toimitusjohtaja, yrittäjä ja Blanchard® Global Partner Janne Annunen antaa konkreettisia johtamisvinkkejä tuloksellisen lähijohtamisen toteuttamiseen ohjaavien ja tukevien johtamiskäyttäytymisten näkökulmasta.
Lue lisää:
Johtamisvinkki osa 1: Selkeät tavoitteet varmistavat onnistumisesi
Johtamisvinkki osa 2: Uskalla näyttää ja kertoa, miten joku asia tehdään
Johtamisvinkki osa 3: Sovi selkeästi aikatauluista
Johtamisvinkki osa 4: Selkeytä prioriteetit
Johtamisvinkki osa 5: Selkeytä roolit
Johtamisvinkki osa 6: Tee toimintasuunnitelma
Johtamisvinkki osa 7: Seuraa suorituksia
Johtamisvinkki osa 8: Kuuntele aktiivisesti
Johtamisvinkki osa 9: Tue itsenäistä ongelmanratkaisua
Johtamisvinkki osa 10: Osallista ihmiset yhteistyöhön
Johtamisvinkki osa 11: Perustelemalla luot merkityksen
Johtamisvinkki osa 12: Vahvista ja kannusta onnistumaan
Johtamisvinkki osa 13: Kerro organisaatiostasi
Valmiina muutokseen?
Suunnittelemme organisaatiollesi tarpeitasi vastaavan johtamisen kehittämisen ratkaisun, joka vastaa nykypäivän ja tulevaisuuden johtamishaasteisiin.
"*" näyttää pakolliset kentät