— johtamisvinkit

Johtamisvinkki osa 11: Perustelemalla luot merkityksen

Oletko lähijohtajana koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa ihmiset eivät toimi sovittujen pelisääntöjen tai huolella suunniteltujen prosessien mukaisesti?

Kenties asioiden kirjaaminen johonkin järjestelmään tahtoo jäädä tai jonkun yksittäisen tehtävän tekeminen venyä?

Meidän on vaikea tarttua toimeen, jos se ei ole meille mieluinen. Elämässä ja työelämässä täytyy kuitenkin tehdä jatkuvasti myös vähemmän mieluisia asioita. Työelämässä näiden tekemättä jättäminen tai huonosti tekeminen voi näkyä alisuoriutumisena. Lähijohtajana voit kuitenkin auttaa muita myös onnistumaan näissä vähemmän mieluisissa tehtävissä. Emme voi motivoida muita kuin itseämme, mutta voimme auttaa toisia motivoitumaan luomalla siihen optimaalisen ympäristön.

Vastaa kysymykseen ”Miksi?”

Kukaan ei halua tehdä merkityksetöntä työtä. Ellei tekijä itse näe asian tai tehtävän suurempaa merkitystä kokonaisuuden kannalta, se voi tuntua omasta mielestä turhalta ja epäoleelliselta. Silloin sitä tulee helposti vastustettua tietoisesti tai tiedostamattomasti, ja asia tai tehtävä jää tekemättä.

Lähijohtajana sinä voit auttaa tässä perustelemalla ja vastaamalla kysymykseen ”Miksi?”. Perustele, miten asia tai tehtävä auttaa saavuttamaan suurempia tavoitteita. Luo mielikuva siitä, mitä tarvitaan. Kerro tai havainnoi, miltä odotusten mukaisen toiminta ja sen lopputulos näyttää. Näin sidot asian suurempaan kokonaisuuteen ja luot sille merkityksen.

Vahvista omistajuutta tuloksista

Perusteleminen auttaa myös ihmisiä soveltamaan tietojaan ja taitojaan ongelman analysointiin ja ratkaisemiseen – laajentamaan näkökulmaa. Se ruokkii luovuutta ja kannustaa yksilöä menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja siten kasvamaan.

Perustelemalla luot molemminpuolisen kunnioituksen ympäristön, jossa sinä lähijohtajana osoitat kunnioittavasi toista ajattelevana ihmisenä, ja toinen pystyy kunnioittamaan sinun ajattelutapaasi ja odotuksiasi.

Kun lähijohtajana seuraavan kerran annat jonkun tehtävän, projektin tai odotat tietynlaista toimintaa, muista käyttää aikaa perusteluihin. Vastaamalla kysymykseen ”Miksi?”, annat ihmisille paremmat valmiudet menestyä ja ottaa enemmän omistajuutta tuloksistaan.

Parhaat lähijohtajat käyttävät joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla seitsemää ohjaavaa ja seitsemää tukevaa johtamiskäyttäytymistä. Ohjaava johtamiskäyttäytyminen kehittää työntekijän osaamista ja tukeva johtamiskäyttäytyminen työntekijän sitoutumista. ”Perusteleminen” on yksi seitsemästä tukevasta johtamiskäyttäytymisestä.

Janne AnnunenJannen johtamisvinkki on blogisarja, jossa Educo Valmennustalon toimitusjohtaja, yrittäjä ja Blanchard® Global Partner Janne Annunen antaa konkreettisia johtamisvinkkejä tuloksellisen lähijohtamisen toteuttamiseen ohjaavien ja tukevien johtamiskäyttäytymisten näkökulmasta.

 

Lue lisää:

Johtamisvinkki osa 1: Selkeät tavoitteet varmistavat onnistumisesi

Johtamisvinkki osa 2: Uskalla näyttää ja kertoa, miten joku asia tehdään

Johtamisvinkki osa 3: Sovi selkeästi aikatauluista

Johtamisvinkki osa 4: Selkeytä prioriteetit

Johtamisvinkki osa 5: Selkeytä roolit

Johtamisvinkki osa 6: Tee toimintasuunnitelma

Johtamisvinkki osa 7: Seuraa suorituksia

Johtamisvinkki osa 8: Kuuntele aktiivisesti

Johtamisvinkki osa 9: Tue itsenäistä ongelmanratkaisua

 

Ota meihin yhteyttä

"*" indicates required fields

Untitled
This field is for validation purposes and should be left unchanged.