Parhaat ihmisten johtajat tietävät, miten luodaan yhteys ihmisten kanssa. He ajattelevat, että johtamista ei tehdä ihmisille, vaan sitä tehdään heidän kanssaan – yhteistyössä. SLII®-valmennuksessa opetamme johtajille tarvittavat taidot ja työkalut, miten tämä tehdään käytännössä.
Yksi seitsemästä tukevasta johtamiskäyttäytymisestä on organisaatiosta kertominen. Tämä johtamiskäyttäytyminen on yksi niistä, jolla voit lähijohtajana auttaa työntekijääsi kehittämään motivaatioon ja itseluottamukseen perustuvaa sitoutumista. Sillä on johtamisen näkökulmasta myös laajempi merkitys.
Miksi johtajan kannattaa kertoa organisaatiosta?
Suurin syy on merkityksen luominen. Kun työntekijä tietää enemmän organisaatiosta, omat työtehtävät ja tavoitteet on helpompi kytkeä laajempaan yhteyteen – minun työlläni on merkitystä ja se on tärkeä osa kokonaisuutta. Tällöin myös ei niin motivoiva ja tärkeältä tuntuva yksittäinen tehtävä, voi saada uuden merkityksen.
Kokonaisuuden parempi ymmärtäminen saattaa myös nopeuttaa ja tehostaa työtä sekä vähentää väärinymmärryksiä. Omalta osaltaan se kannustaa avoimempaan viestintään ja ideoiden vaihtoon – tapahtuuhan onnistunut viestintä nimenomaan vuoropuheluna, ei tiedon jakamisena.
Mitä kannattaa kertoa?
Tiedon laajuus ja tarve vaihtelee yksilöittäin ja tilanteittain. SLII®-johtajat saavat keinot tunnistaa nämä. Yksilöllisistä tarpeista riippumatta, yleinen avoimuus on organisaation toiminnan eduksi. Esimerkiksi organisaation taloustietojen, tavoitteiden toteutumisen, haasteiden ja tulevaisuuden suunnitelmien kertominen on lähtökohtaisesti kaikkien eduksi. Se välittää tunteen, että tämä on meidän yhteinen asiamme ja minuun luotetaan. Se kannustaa myös ottamaan vastuuta ja omistajuutta.
Organisaatiosta kertominen ruokkii itsemääräämisteoriaan sisältyvistä psykologisia perustarpeista yhteenkuuluvuuden ja kykenevyyden tarvetta. Yhteenkuuluvuuden tarvetta täyttää kokemus yhteyden luomisesta työkavereihin ja lähijohtajaan, kokemus tärkeydestä toisille ihmisille ja kokemus kuulumisesta organisaatioon sosiaalisena ryhmänä. Kykenevyyden tarvetta täyttää puolestaan hallinnan ja vaikuttamisen kokemus – ja tässä erityisesti toimintaan varten tarvittavien riittävien tietojen saaminen.
Miten sinä kerrot organisaatiostasi? Mistä ja miten sinä tunnistat yksilöllisen tiedon tarpeen?
Parhaat lähijohtajat käyttävät joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla seitsemää ohjaavaa ja seitsemää tukevaa johtamiskäyttäytymistä. Ohjaava johtamiskäyttäytyminen kehittää työntekijän osaamista ja tukeva johtamiskäyttäytyminen työntekijän sitoutumista. ”Organisaatiosta kertominen” on yksi seitsemästä tukevasta johtamiskäyttäytymisestä.
Jannen johtamisvinkki on blogisarja, jossa Educo Valmennustalon toimitusjohtaja, yrittäjä ja Blanchard® Global Partner Janne Annunen antaa konkreettisia johtamisvinkkejä tuloksellisen lähijohtamisen toteuttamiseen ohjaavien ja tukevien johtamiskäyttäytymisten näkökulmasta.
Lue lisää:
Johtamisvinkki osa 1: Selkeät tavoitteet varmistavat onnistumisesi
Johtamisvinkki osa 2: Uskalla näyttää ja kertoa, miten joku asia tehdään
Johtamisvinkki osa 3: Sovi selkeästi aikatauluista
Johtamisvinkki osa 4: Selkeytä prioriteetit
Johtamisvinkki osa 5: Selkeytä roolit
Johtamisvinkki osa 6: Tee toimintasuunnitelma
Johtamisvinkki osa 7: Seuraa suorituksia
Johtamisvinkki osa 8: Kuuntele aktiivisesti
Johtamisvinkki osa 9: Tue itsenäistä ongelmanratkaisua
Johtamisvinkki osa 10: Osallista ihmiset yhteistyöhön
Johtamisvinkki osa 11: Perustelemalla luot merkityksen
Johtamisvinkki osa 12: Vahvista ja kannusta onnistumaan
Ota yhteys asiantuntijaamme
Suunnittelemme organisaatiollesi tarpeitasi vastaavan johtamisen kehittämisen ratkaisun, joka vastaa nykypäivän ja tulevaisuuden johtamishaasteisiin.
"*" näyttää pakolliset kentät